Fastighetstyper

Att byta bostad är ett stort steg och det kan man göra på grund av många olika orsaker. Ett byte görs när det är dags att flytta hemifrån, flytta till en större lägenhet med partnern eller kanske till och med ska skaffa villa för att familjen har blivit större. Det finns många olika bostadstyper och val att göra innan man flyttar. Man brukar normalt dela in alla bostäder i någon av sju stycken olika kategorier: hyreslägenhet, hyra i andra hand, studentboende, bostadsrätt, hus, kooperativ hyresrätt och ägarlägenhet. Alla dessa har sina egna fördelar och nackdelar och att välja bostadstyp är ofta det första beslutet man tar innan valet av bostad görs.

Hyreslägenhet

Det allra vanligaste här i Sverige är att man som boende hyr lägenheten. I en hyreslägenhet äger man alltså inte bostaden och behöver inte betala någonting för att flytta in, annat än hyran. Detta är så klart fördelaktigt för dig som inte har speciellt mycket pengar att punga ut med och vill inte ta något lån. Det är hyresvärden som äger lägenheten och som sedan hyr ut den.

Bostadsrätt

En bostadsrätt kan även det vara en lägenhet, men många villor och radhus är också bostadsrätter. Den största skillnaden mot en hyreslägenhet är att man behöver betala en summa för att få bo där och i gengäld får man en andel i den bostadsrättsförening som man blir medlem i. Man betalar fortfarande en hyra till föreningen, men den är generellt snäppet lägre jämfört med om det hade varit en hyreslägenhet. Vissa investerare väljer att köpa bostadsrätter med förhoppningen att den ska stiga i värde. De hyr ut den under en viss period till en högre hyra än vad de betalar och säljer den sedan. Detta är ofta lönsamt, men kräver att man har pengar att betala bostaden med och att bostaden stiger i pris.

Hyra i andra hand

Om man hyr av en person som äger en bostadsrätt kallas det att hyra i andra hand. Det är i stort sett samma sak som en hyreslägenhet, skillnaden är att man inte har samma hyresvärd och att den personen som äger bostadsrätten måste ha tillstånd för att hyra ut.

Hus

Ett hus kan vara ett radhus, kedjehus eller villa. Ett hus betalar man ingen hyra på, utan betalar allt på en gång. Ofta krävs ett relativt stort lån får att man ska ha råd med huset. En fördel med huset är att man inte har någon hyresvärd och kan följaktligen göra lite vad man vill med det. Man kan måla och bygga om det hur man vill, även om det i vissa fall krävs tillstånd av kommunen.

Ägarlägenhet

Det finns även lägenheter som går att köpa och likt ett hus betalar man ingen hyra. Detta är en relativt ny bostadsform och infördes år 2009.

Studentboende

Normalt endast ett rum som man hyr under tio månader och med en uppsägningstid på en månad.

Kooperativ hyresrätt

Liknar bostadsrätten, med skillnaden att en kooperativ förening äger hyresrätten och man får tillbaka den insats som man betalade första gången vid försäljning, varken mer eller mindre.