Privatlån ränta

Privatlån ränta

Med över 30 olika banker och långivare på marknaden är det inte helt lätt att veta vilket privatlån man ska välja. Vissa banker och långivare erbjuder dessutom flera olika slags privatlån. Ibland kallas de för billån, båtlån eller MC-lån men det är i princip samma sak som ett vanligt privatlån, eller blancolån som det också heter.

Genom åren har privatlånen vuxit till sig och idag kan man låna upp till 600 000 kronor med ett vanligt privatlån utan säkerhet. Samma sak med återbetalningstiden. Numera kan man välja en återbetalningstid från 1 år upp till hela 15 år om man vill. Det finns stora valmöjligheter och kanske är det bara naturligt att räntan varierar så mycket mellan de olika privatlånen.

Vad avgör räntan på privatlånet?

Det är flera faktorer som avgör hur mycket ränta du får betala på ditt privatlån. Följande saker kan påverka räntan på lån i allmänhet:

Långivarens kostnad: Det långivaren betalar för att få låna pengar som i sin tur kan lånas ut till dig är en av faktorerna. Marknadsräntorna påverkar vad långivarens lånekostnad blir.

Din ekonomi: Om du har en god ekonomi är det mindre risk att du inte betalar tillbaks lånet i tid. Därför kan du då få en lägre ränta. På samma sätt kan räntan bli högre om du redan har flera lån beviljade och en massa krediter eftersom det påverkar din betalningsförmåga negativt.

Säkerhet: Om det finns någon form av säkerhet, till exempel din bostad eller bil, då blir räntan lägre. Om du inte betalar tillbaks i tid har ju långivaren alltid säkerheten att falla tillbaks på. För privatlån finns det emellertid ingen säkerhet så detta gäller bara för bolån eller billån hos bilhandlare och liknande.

Långivarens policy: Två långivare med exakt samma omkostnader kan komma att ge dig helt olika ränteerbjudanden. Det beror på att vissa långivare helt enkelt är billigare än andra. Vissa långivare kan få kunder trots att de har högre ränta till exempel om de upplevs som mycket mer seriösa och serviceinriktade.

Konkurrens: Det finns lägen då två eller fler långivare får tävla om att erbjuda lägsta räntan. Så kan det bli om du går till banken och säger att Bank X gett dig ett erbjudande om så och så mycket i ränta. Då kan det hända att banken försöker matcha eller överträffa erbjudandet för att du ska bli kund hos dem.

Nominell och effektiv ränta

När du jämför ränta på privatlån märker du att både nominell och effektiv ränta nämns. Den nominella räntan avser själva räntan. Den effektiva räntan är det samma som den nominella räntan plus alla avgifter för en given tidsperiod. För att lättare kunna jämföra olika privatlån bör du titta på den effektiva räntan.