Det är egentligen inte alls svårt att hitta det bästa SMS-lånet utan UC. Haken är bara den att en kreditupplysning ändå alltid måste göras på dig, men den kan göras via ett annat bolag. Vi ska ta och reda ut begreppen kring UC, hur kreditupplysningen går till och varför det kan vara bra att undvika UC.
UC gör kreditupplysningar
UC står för Upplysningscentralen, vilket är ett företag som grundades av storbankerna 1977. Syftet var att plocka fram underlag så att bankerna och andra bolag kunde fatta rätt beslut i olika situationer, t.ex. om lån skulle utfärdas. UC erbjuder flera andra slags tjänster också, men det är för kreditupplysningarna som de har blivit kända. Ja, de har blivit så pass kända för sina kreditupplysningar att man ofta säger ”UC” istället för ”kreditupplysning”.
Vad är en kreditupplysning
Innan en långivare kan ge ut ett SMS-lån eller någon annan typ av lån, måste en kreditupplysning göras. Det finns i princip två skäl. För det första är långivaren tvungen enligt svensk lag att göra en kreditupplysning innan de utfärdar ett lån. Dessutom vill långivaren också veta lite mer om dig och din ekonomiska situation så att man försäkrar sig om att du har rimliga möjligheter att betala tillbaks lånet.
Det finns inget mystiskt kring en kreditupplysning utan det handlar alltid bara om att ta fram ett antal uppgifter om din ekonomi. Ja, du kan faktiskt göra en kreditupplysning på dig själv för en liten slant om du vill se vilken information som finns samlad om dig. När du ansöker om ett SMS-lån kommer långivaren att titta på din inkomst, hur mycket skulder du har och vilken typ av skulder det rör sig om. Det kan exempelvis vara skillnad om du har bolån eller flera mindre smålån. Din kreditvärdighet kan försämras om du har många smålån jämfört med om du har ett enda lite större lån.
Den del av kreditupplysningen som en del oroar sig för handlar om betalningsanmärkningarna. Om du har en eller flera betalningsanmärkningar syns det på din kreditupplysning och det är definitivt något som långivaren tittar på. Det finns dock möjlighet att få SMS-lån även om man har någon enstaka betalningsanmärkning, speciellt om det var ett tag sedan.
Slutligen syns det vilka tidigare kreditupplysningar genom UC som gjorts på dig, t.ex. när du har ansökt om lån.
Så undviker du UC när du skaffar SMS-lån
Även om det är lag i Sverige på att långivaren måste göra en kreditupplysning på dig när du ansöker om SMS-lån eller andra typer av lån behöver det inte ske via UC. Det finns andra företag som arbetar med kreditupplysning. De två som används oftast, förutom UC, är Creditsafe och Bisnode. Om du jämför olika SMS-lån märker du snabbt att de flesta långivare faktiskt inte alls använder sig av UC utan istället anlitar de ett alternativt kreditupplysningsbolag. Orsaken är enkel: många kunder vill undvika UC.
Anledningar att undvika UC
Om en kreditupplysning görs på dig via en annan aktör än UC kommer det inte att synas på din UC att du gjort den ansökan. Det kan vara bra om du inte vill flagga med att du har ansökt om ett eller flera SMS-lån.
Ett exempel kan vara om du planerar att ansöka om ett bolån eller billån. Då kan det kännas dumt att banken ser att du sökt ett SMS-lån nyligen. Tänk bara på att om du får ditt SMS-lån beviljat syns det ändå på din UC, även om kreditupplysningen inte gjordes den vägen.
En annan anledning att inte använda UC är om du har ansökt om många lån under en kort tidsperiod. Nu kanske dina ekonomiska förutsättningar har förändrats och du har bättre möjligheter att få ett lån. Långivaren kan då ändå bli misstänksam om det har gjorts ett stort antal kreditupplysningar på dig, vilket kan försämra din chans att få ett lån.