De senaste åren har det blivit allt vanligare med P2P-lån. P2P står för Peer-to-Peer och innebär att privatpersoner kan låna ut pengar till andra privatpersoner. Eller omvänt: du behöver inte längre vända dig till banken för att låna pengar. Du kan med andra ord ha nytta av P2P-lån på två sätt: få lägre ränta som låntagare eller tjäna pengar på att låna ut dina pengar till andra och få bättre ränta än på bankkonto.
P2P-lån kan ses i ljuset av ett tilltagande intresse för delningsekonomin. Tack vare ny teknik kan vi konsumenter behålla en mycket större del av kakan.
Låna via P2P
För att låna pengar via P2P skapar du ett konto hos någon av de olika plattformarna för P2P-lån som finns på marknaden. På dessa plattformar möts låntagare och långivare. Det är egentligen inte svårare att skaffa sig ett P2P-lån än ett vanligt privatlån. Själva ansökan är i princip identisk. Du anger lånebelopp och önskad återbetalningstid. Därefter anger du ett antal uppgifter så som personnummer, telefonnummer och inkomst. Signerar gör du med BankID eller Mobilt BankID.
Ansökan går på någon minut och utbetalningen får du direkt. Precis som med vanliga lån är ansökan inte bindande och du har 14 dagars ångerrätt när lånet väl har betalats ut. Det går också fint att betala tillbaks delar av eller hela lånet i förtid utan att behöva betala några extra avgifter. De flesta P2P-plattformar erbjuder flera sätt att betala tillbaks lånet, till exempel autogiro, e-faktura och pappersavi.
Trots att du lånar av andra privatpersoner är det aldrig någon som vet att det är exakt du som lånar. Inga personuppgifter är synliga för långivaren utan detta sköts av P2P-plattformen.
Tjäna pengar på P2P-lån
Om du istället har pengar som du vill investera kan du tjäna pengar på P2P-lån. Räntan är betydligt högre än på de flesta sparkonton. Vanligtvis ligger den någonstans i intervallet 5 till 10 procent per år. Hur mycket du kan få i ränta beror främst på vilken risk du är villig att ta. Du kan få högre ränta genom att låna ut till personer med lägre kreditvärdighet. Riksbankens ränta påverkar också räntenivån.
Långivare har alltid en kreditrisk när de lånar ut pengar. Det innebär att det kan hända att en låntagare råkar ut för ekonomiska problem och får svårt att betala tillbaks lånet. Det är en risk som du som långivare måste vara medveten om. Därför rekommenderas att du bygger upp en portfölj av lån snarare än lånar ut alla pengar till en och samma låntagare. Ifall en av exempelvis 30 låntagare inte kan betala i tid kommer förlusten att bli marginell.