Budgetfrågor

Ibland är man i behov av pengar snabbt, det kan handla om att lönen är försenad eller att det helt enkelt uppkommit oväntade utgifter. Det finns mindre privatlån du kan ta utan säkerhet. Notera dock att dessa lån ofta kommer med en mycket hög ränta. Med andra ord är den här sortens lån väldigt dyra så det gäller att betala tillbaka illa kvickt. Kanske behöver du låna 30 000 kronor för att reparera bilen som gått sönder? Eller för något annat? Den här summan är relativt vanlig och många banker erbjuder privatlån i den storleken. Du kan även låna mer eller mindre pengar. Ju kortare återbetalningstid du väljer, desto lägre ränta brukar du få.

Varför är räntan så hög?

När det kommer till privatlån, alltså med andra ord lån utan säkerhet, har banken inte någon garanti att du kommer kunna betala tillbaka pengarna. Om du istället tar ett bolån och köper ett hus har banken huset som garanti om något skulle gå snett. Det är anledningen till varför privatlån har så höga räntor, banken behöver få mer pengar tillbaka snabbt som trygghet. Detta gör också den här sortens lån mindre smarta för dig som privatperson. De är till för dig som vet att du kommer kunna betala summan snabbt.

Tänk på när du lånar 30 000 kronor

Innan du bestämmer dig för att låna 30 000 kronor bör du jämföra olika banker noggrant. Det finns många bra jämförelsesajter som redan kollat upp de stora bankerna och där du ofta kan få en bra överblick via en lista. Här brukar du kunna se saker som storlek på lån, återbetalningstid, ålderskrav samt hur hög räntan är. Fördelen med att ansöka om lån via den här sortens sajter är att du slipper få så många kreditupplysningar utförda, endast en.

En sista sak du bör överväga är om du verkligen behöver låna 30 000 kronor just nu. Finns det något annat sätt att lösa situationen på? Exempelvis genom att spara pengar eller att låna från föräldrar eller en vän? Det är viktigt att inse vikten av ett privatlån eftersom du kan riskera att få skulder om du inte sköter återbetalningen.