Guldpris – garanti och värdering

Guld är kanske den mest omtalade och efterfrågade metallen i hela världen. Den har en historia som går långt bak i tiden, och man tror att metallen varit en av de första att användas av människan. Förutom sitt fantastiska utseende, så har guldet speciella egenskaper som gör att guldpriset är ett av de högsta i världen vad det gäller metaller. Till exempel så kan guld bearbetas relativt enkelt utan att det behöver värmas upp, till skillnad från de flesta metaller. Under stora riken som i Egypten var användningen av guld väldigt hög, och man hade otroliga kunskaper i hur man kunde använda metallen. Användningen av guld går så långt bak i tiden som 5000 år före Kristus, vilket påvisar hur viktigt metallen har varit i hela människans historia.

Garanti på guldpris

Värdet av guld är väldigt högt idag. De som äger något i guld vet att det är högt guldpris, även om det bara gäller ett litet smycke som ett halsband eller en medaljong. Men det finns faktiskt många guldaffärer som är villiga att köpa saker av guld, och man kan få en god summa pengar tillbaka. Faktum är att guld ökat i pris på senare år, så det är möjligt att få tillbaka mer än vad man betalt för i början. Däremot kan man se till att få det bästa priset genom att se till att det finns en prisgaranti hos den guldaffär man går till. Det betyder att om man hittar ett billigare pris någon annanstans, så försäkrar sig affären om att erbjuda det priset.

Så värderas guld

Det finns flera olika faktorer som påverkar hur guldet värderas, och det skiljer sig också mellan olika butiker och experter. Men de vanligaste, och största, faktorerna som avgör värdet är:

  • Dagens aktuella guldpris, som kan variera kraftigt från dag till dag
  • Guldets skick, eftersom väl omhändertaget guld inte behöver mycket behandling innan det kan återanvändas
  • Märket: vissa märken är bättre än andra
  • Guldets renhet, som mäts i karat. 24 karat betyder att guldet är så rent det kan bli, medan 14 karat motsvarar en renhet på knappt 60 %