Låna pengar – en snabb guide

Funderar du på ta lån och hur mycket du kan ta i lån. Den frågan beror på vilket lån du till ta och hur lång du vill ha avbetalningen på. Du kan i stort sätt ta ett lån på vad som helst. Men de flesta långivare kräver att du kan visa en en del i procent kontantinsats. Det betyder att du ska kunna betala en del av den totala summan själv. Banker kan ha högre krav som långivare. De kräver att du inte har en anmärkning sedan innan och att du även har en medsökande för lånet. En medsökande för ett lån är en person som går i borgen för dig. Om du inte kan avbetala en månad måste den personen betala för dig.

Vilka avgifter tillkommer

Det är viktigt att tänka på att när man tar ett lån tillkommer andra kostnader. Så som ränta. Räntan kan förklaras som priset som långivaren tar för att ge dig ett lån. Ett lån är inte gratis utan långivaren vill också tjäna pengar. Räntan betalas när du har lånat pengar. Hos de flesta långivare måste du betala en ränta varje månad. Det är bra att räkna på räntan innan du tar ett lån. Eftersom det är en kostnad som man bli relativ hög. En annan kostnad som uppkommer är en amortering. Vilket betyder en avbetalning på en skuld. Amortering kan ske på olika sätt beroende på den amorteringsplan du har.

Hos bank

En bank är ett vinstdrivande företag som ägnar sig på att skapa pengar i form av krediter. De har också tjänster som bedriver en form av inlåning och utlåning. En bank konkurrera med andra banker på marknaden. Banker kan vara specialiserade på olika områden. Så innan du väljer vilken bank kontakta flera. Desto mer banker som konkurrerar om just ditt lån, desto bättre villkor kan du få.

Innan du tar ett nytt lån, se till att du betalat av andra krediter. Ibland kan man små lån få en hög kostnad. Se också över in privatekonomi. Har du råd att ta ett lån? Har du en stabil inkomst? Har du råd att betala extra kostnader varje månad så som ränta och amortering? Tänk igenom om du verkligen behöver ta ett lån. Om du varje månad nästan har inget över, har du då råd att ta ett lån och betala tillbaka varje månad?