Så hittar du marknadens bästa och billigaste indexfonder

En indexfond är en fond som följer ett index. Det betyder att fonden består av en indexnära, förutbestämd korg av aktier i enskilda bolag. Till exempel är Nordnet Indexfond Sverige ESG en sådan fond som fokuserar på den svenska marknaden och dessutom med en filosofi som betonar hållbarhet. Men det finns såklart många alternativ och därför bör du sondera marknaden i din jakt på de bästa och billigaste indexfonder som går att hitta!

Dessa är några av Sveriges bästa och billigaste indexfonder

Du kan med fördel besöka en ekonomisajt som tipsar om Sveriges bästa och billigaste indexfonder. Genom att ta del av en sådan sammanställning slipper du nämligen själv leta upp dessa fonder manuellt. Du kan istället luta dig tillbaka och ta en titt på det urval som presenteras på skärmen.

Men vilka är då de bästa och billigaste indexfonder som vi har här i Sverige? När det kommer till billiga, indexnära fonder bör bland annat följande finansiella instrument nämnas:

  • Avanza Zero (0,00 % fondavgift)
  • Avanza Global (0,10 % fondavgift)
  • Avanza Europa (0,17 % fondavgift)
  • Avanza Sverige (0,17 % fondavgift)
  • Avanza USA (0,17 % fondavgift)

Som du märker ligger nischbanken Avanza i framkant när det kommer till indexfonder med en låg fondavgift. Men även Länsförsäkringar USA indexnära (0,20 % fondavgift) och Handelsbanken USA Idd Crit A1 SEK (0,21 % fondavgift) är två bra alternativ.

Är de bästa fonderna också de billigaste?

Varför skulle man överhuvudtaget överväga att investera i några andra fonder än de billiga indexfonder som vi har nämnt ovan, kanske du undrar? Bör inte dessa fonder även vara de bästa? Jo, så kan det förstås vara men det beror på vilka parametrar man använder för att mäta kvaliteten eller prestandan. Sett till enbart prestanda finns det även andra indexnära fonder som är värda att spana in.

Till exempel har SPP Aktiefond USA A SEK avkastat 105 % under de senaste 5 åren. Ytterligare 3 % bättre har DNB USA Indeks A presterat. Bägge dessa fonder får dock se sig slagna av Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK som därmed inte bara är en av de billigaste indexnära fonderna utan möjligtvis även en av de bästa.